Moltes són les iniciatives que els departaments de recerca i investigació d'arreu del món aborden per aconseguir un tros del pastís de les energies renovables. Aquest mercat emergent serà, sens dubte, una de les grans indústries del futur i és una qüestió de temps que la utilització de recursos renovables en massa deixi de ser una utopia ecologista per convertir-se en una realitat mundial.
A Austràlia, des del 2001, un dels projectes més ambiciosos a nivell mundial segueix covant-se al desert del sud-est del país, i diverses proves pilot han resultat molt satisfactòries. Es tracta de les torres solars gegants que està dissenyant l'empresa EnviroMission. El funcionament d'aquests nous sistemes generadors d'energia és força fàcil d'entendre si no entrem en detalls mecànics ni tecnicismes, es tracta d'una mena d'hivernacle gegant de varis quilòmetres quadrats amb una descomunal torre al centre que conté les turbines on es crea l'energia. Els hivernacles escalfen l'aire que circula per dins la instal·lació fins a nivells elevats, fent servir únicament els rajos solars, llavors, la forma d'embut invertit transporta l'aire calent, que puja, fins al bell mig de l'estructura on es troba la magnànima torre. Dins d'aquesta, com ja he esmentat, s'hi troben un total de trenta-dues turbines igualment gegantines que utilitzen la força de l'aire calent per generar energia de forma continuada.
La planta pilot a petita escala amb els resultats més satisfactoris es troba a Manzanares, als afores de Marid; la planta, que operà del 1982 al 1989, va produir uns 50kW d'energia anual. Si bé no són unes xifres gaire considerables, l'energia solar encara es trobava en fases iniciàtiques dues dècades enrere. La planta espanyola va demostrar que el projecte a gran escala era factible si s'hi feien els retocs necessaris.
Avui dia encara s'estan buscant fonts d'inversió, tant públiques com privades, per seguir desenvolupant el projecte a Austràlia, tot i que sembla que la primera planta operativa serà als Estats Units. L'energia creada en aquestes instal·lacions serà totalment ecològica i lliure d'agents contaminants, fet que significarà un gran avenç per la lluita contra el canvi climàtic i per la implantació d'energies alternatives. Ara, és qüestió d'esperar que el projecte es materialitzi de debò i esdevingui una opció energètica real per al nostre futur, i no una idea més perduda dins un calaix d'una oficina qualsevol.
L'anècdota:
Es realment complicat fer-se creus de la mida d'una d'aquestes torres solars. Si finalment s'executa el pla dissenyat per EnviroMission, aquestes noves plantes energètiques esdevindran, de llarg, l'estructura construïda per l'ésser humà més gran que mai s'hagi vist. A continuació un gràfic comparatiu, amb l'Empire State Building o la Torre Eiffel de referències, per tenir-ne una idea aproximada.