05/03/2010

Grafits: un problema quotidià

Miquel
L'article a continuació me l'han publicat els companys del Malgrat Confidencial al seu diari digital:
_________________________________________

En una societat sòlida i avançada, on les necessitats bàsiques dels seus integrants estan plenament cobertes, les millores en qualitat de vida i benestar social sovint depenen més de petits factors o detalls, a vegades intangibles, que no pas de grans canvis estructurals en els quefers diaris de les persones.

Un dels principals problemes que afecta a la població de Malgrat, tot i que sigui una qüestió molt infravalorada i que gaudeix d'una incomprensible acceptació, són les guixades que durant anys han proliferat a molts indrets de la població. Entenguin que per acceptació em refereixo més aviat a resignació; després d'observar tants anys aquests elements a les parets dels nostres edificis hem après a conviure amb ells sense escandalitzar-nos en excés. Així, firmes, graffitis, símbols o consignes polítiques de totes les orientacions es poden trobar en murs de cases abandonades, al nucli antic, als passos subterranis o fins i tot a les parets de l’església.

Aquestes pintades, que segons dades de la web de l'organització "Graffiti Hurts" representen l'acte vandàlic més comú, tenen un impacte molt més negatiu en la societat del que ens podem imaginar. Els graffitis augmenten la inseguretat ciutadana i disminueixen el valor de les propietats del districte on es troben, a més a més desprenen aquesta imatge de zona marginal, freqüentment associada amb els guetos, i tan poc beneficiosa per promoure l'atractiu local. El raonament és el següent: en una zona on es tolerin les pintades i no es faci res per prevenir-les, els potencials transgressors percebran la creixent inseguretat del barri i tindran menys remordiments a l'hora de cometre infraccions més importants, i aquest fet dona peu a l'establiment d'un cercle viciós cada cop més incontrolable.

A Malgrat hi ha pintades que les tinc vistes des de que tinc ús de raó, i potser hi ha algú que pensi que esborrar-les no serviria de res perquè tornarien a aparèixer al cap de poques hores, però aquesta seria una creença errònia. Utilitzant les dades de la web abans esmentada, la millor manera de prevenir-ne la proliferació és esborrant-les immediatament, "eliminar els grafittis entre 24-48 hores després d'haver-se pintat és clau per una prevenció efectiva".

En definitiva, el graffitisme és una activitat il•legal plenament consolidada a la nostra vil•la que conviu amb l'acceptació de la societat i l’administració malgratenca; una activitat que tan pot servir com a llançadora per disparar els índexs de delinqüència o com a mecanisme per tallar de soca-rel gran part de l'activitat delictiva si es prevé eficaçment. Pel bé de Malgrat, és hora d'afrontar el problema obertament, prendre mesures concretes i acabar d'una vegada per totes amb aquestes mostres d'incivisme tan comunes.
2023. Miquel Casajuana. Comparteix-ho amb qui vulguis, reconeix-ne l'autoria.. Amb la tecnologia de Blogger.